Какво е Рендер Ферма

Table of Contents

Много от Вас са чували терминa “Рендер Ферма”, но освен, ако не сте аниматор или дизайнер вероятно не знаете, какво означава.

Кратката версия, е че “Рендер Ферма” е група от компютри свързани да изчислят (рендират) компютърно генерирана картина (CGI). Най-често те се срещат в анимации, специалните ефекти във филмите или например, като помощ при презентация на архитект.

Какво означава да рендираме сцена

Когато дизайнер изгражда 3D изображение, той обикновено започва с “телена рамка” (wireframe). Тя се нарича така, защото предметите са изградени, само от нещо наподобяващо телена ограда или, ако дизайнерът предпочита, може да е монохромна текстура. С нея той очертава формата на предметите и дали някакво движение или трансформация, ще се случи. Това се прави понеже, ако всички текстури, материали и светлини бъдат добавени в началото, всяка промяна, която направите, ще трябва да преизчисли, как ще бъдат осветени различните предмети, къде ще има сенки и т.н. Това струва много ресурси и отнема време, което забавя много процесът, ако се прави постоянно и в реално време. Точно този процес на изчисление (добавяне) на тези светлини, сенки, текстури се нарича рендиране.

Blender имат по-кратко обяснение – Рендирането е процес на конвертиране на 3D сцена в 2D изображение.

Снимка разделена на две показваща рендер ферма. Лявата страна е преди рендиране, а дясната е след.

Какво е Рендер ферма и защо Ви е необходима

Както споменахме по-горе добавянето на всички тези текстури, светлини, сенки и други изчисления, за да може крайният продукт да изглежда добре (или фотореалистично) е трудно и изисква много ресурси. В зависимост от композицията, една сцена, може да отнеме минути или дори и часове да се рендира. Анимациите изискват по 25 (понякога и по 60) кадъра (сцени) за всяка секунда. С помощта на математика можем да направим следната сметка: Ако сложна сцена отнема 3 часа да се рендира, то за една секунда, ще са необходими 25*3=75 часа да се рендира. Повечето анимации траят 1 час и 30 мин или 5400 секунди. 5400*75= 397 500 часа или 16 562.5 дена да се рендира на един работен компютър.

Тук идват на помощ “Рендер фермите” Те са сървърни центрове специализирани в рендирането на анимации или сложно сцени. Те могат да помогнат, като разделят работата между много сървъри (nodes) за паралелно рендиране. Това ще намали значително времето за рендиране.

Различни видове Рендер Ферми

Повечето “Рендер Ферми” са или облачни или частни.

Частни – Дизайнерът или студиото използва личните си компютри (или компютри закупени от тях) за рендиране. Това е подходящо за малки проекти, но за по-големи проекти, ще са Ви необходими много компютри. Освен това ще са Ви необходими познания, как да ги свържете за да работят заедно. Има и друг минус, докато те рендират са неизползваеми.

Публична дистрибуция – в този тип Вие предоставят достъп до компютъра си, когато не го ползвате, в замяна други хора Ви позволяват да използвате техните, когато на Вас ви се наложи. По-този начин с комбинираната сила на вашите компютри ускоряват процеса на рендиране. Това беше много по-разпространено, но сега с нарастващите проблеми със сигурността на информацията (и на авторските права), както и с дългото време за чакане, те са отживелица.

Облачен хостинг – Тук Вие наемате сами сървъри от хостинг доставчик. След това сами слагате необходимият от Вас софтуер и ги свързвате помежду им по този начин Вие си създавате собствена „Облачна Рендер Ферма“. Това е значително по-евтино от комерсиална “Рендер Ферма”. Един проблем, който може да имате, е че отнема известно време и малко познания, да се свържат и настройват различните сървъри, но след това си действа, като комерсиална “Рендер ферма”.

Комерсиална “Рендер Ферма” – Това е облачна услуга, която е оптимизирана за рендиране и е направена така, че да може да се използва изключително лесно.

Колко струва да се изгради и поддържа една Рендер ферма

Това е сложен въпрос. Зависи от това, какъв хардуер, ще закупите, какъв лиценз ще ползвате за софтуерът си, цената на токът във Вашият район, наемът, който плащате и много други фактори. Да се изгради и поддържа една “Рендер ферма”, не е евтино и отнема време. Тук могат да Ви помогнат “Облачните Рендер Ферми”.

Какви са предимствата на облачните Рендер Ферми

Спестяват време: Ако наближава крайният срок за проектът Ви и Вашите компютри не могат да се справят, “Рендер Ферма” ще ускори този процес многократно.

Спестяват пари: Както споменахме по-горе, да се поддържа “Рендер Ферма ” не е евтино. Ако ползвате облачна рендер ферма, плащате само за времето, за което я ползвате и не е необходимо да правите голяма първоначална инвестиция.

Лесни са за употреба: Повечето “Рендер Ферми” имат софтуер, който прави използването им да изисква един или два клика.

Намаляват рискът: Рендирането генерира много топлина и ако го правите на собственият си компютър без подходящо охлаждане има шанс той да прегрее. Също така, ако рендирате и токът спре това може да има сериозни последици, ако е към краят на проектът. Когато използвате “Рендер Ферма” , Вие намалявате рискът от такъв вид проблеми, защото те имат резервно непрекъснато захранване, както и специалисти, които се занимават с такъв вид проблеми.

Поддръжка: Повечето “Рендер Ферми” имат отдел “Поддръжка”, който може да Ви помогне с всякакви проблеми, които може да възникнат.

Колко струва да наемете Рендер Ферма

Ние от MaXCloudON`s – Rend-it се стремим да предоставим на нашите клиенти услуга, която е напълно предвидима, щом се отнася за цената. При нас потребителите наемат цял сървър, което им дава пълен достъп до него. При нас се заплаща седмична/месечна такса според вида сървър, който сте наели. Тази услуга е изцяло предплатена и няма допълнителни такси в края на периодът. Ние предлагаме и допълнителни услуги, като например наемането на допълнително “дисково” пространство, но това се уточнява предварително и цената е известна в момента на плащането.

Понеже сме убедени в услугата, която предлагаме, ние предоставяме 48 часа безплатен достъп до тестови сървър ( на всеки регистриран и потвърден клиент), за да може да се уверите, че нашата услуга отговаря на на Вашите изисквания. Този период е и изключително полезен за направата на ‘source image’ с необходимият ви софтуер, преди да наемете необходимите Ви сървъри. Този “source image” може след това да се сложи на всичките Ви сървъри изключително бързо, което Ви спестява време да ги настройвате ръчно.

Като бонус ще Ви оставя линк към wiki, което обяснява произходът на терминът – подсказка – включва гащеризони и “жътвата” на CD-rom-ове. 🙂

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Scroll to Top