Разликата между различните видове Server Hosting (наем на сървър)

Table of Contents

Какво е server hosting

Server hosting (наем на сървър) е услуга предоставяна от доставчик на „Облачни услуги“ (като MaxCloudOn). Тя Ви дава дистанционен достъп до виртуални или физически сървъри, които се намират в дата центърът на доставчикът или на определена от вас локация. Тази услуга се предоставя срещу месечна такса или цена базирана на Вашето потребление. По този начин фирмата Ви спестява пари за предварителна инвестиция за закупуване и инсталация на сървърите, както и за ИТ специалист за управлението и поддръжката им.

Чудиш ли се, какво е хостинг план?

Защо трябва да използвате server hosting

В днешно време компаниите, както и индивидуалните потребители използват server hosting по много причини. Някои го използват за разработка и тестване. Някои го използват, като сигурен вариант за backup и за възстановяване на информацията при бедствие. Други го използват, като дистрибуционен център за тяхното съдържаниe или програми (Content delivery network). Но повечето го използват, защото е по-евтино от това сами да си закупят и поддържат сървърите, както и им предлага следните предимства:

  • По-бърз старт: Ако закупите сами сървър, ще трябва да чакате той да бъде доставен. След, което да загубите много човешки ресурс и време за да го монтирате, стартирате и настройте. Всичко това може да се случи за минути, ако ползвате server hosting. Това би Ви помогнало да осъществите идеята, която имате в главата си, да я тествате и предоставите на крайният потребител по-бързо.
  • Без натоварване на бюджета. Предвидими постоянни разходи: Вместо да направите голяма първоначална инвестиция за компютри и сървъри със server hosting Вие плащате предвидима месечна такса, която покрива разходите за хардуер, ток, мрежа и поддръжка. Също така не се притеснявате от амортизация на хардуерът Ви.
  • Лесна за разрастване: Ако сами си купите сървъри, ще трябва да предвидите много повече, за да може да покриете непредвидени покачвания в употребата. Което означава, че ще има голям период от време през, който те ще стоят, но голямата инвестиция в тях вече ще е направена, което Ви пречи да инвестирате тези средства за нещо, което Ви трябва в момента. Със server hosting това не е необходимо. Когато предвидите повишаване на потреблението (сезонна разпродажба, тестване на ново приложение) просто наемате повече сървъри и когато то отмине ги спрете. По този начин Вие плащате за тях само за времето, за което Ви трябват.

Видове server hosting

Повечето варианти за server hosting могат да се разделят на 3 категории:

Споделен (Shared) server hosting

Базовият и най-евтин вариант е споделеният хостинг. При него сървърът е разделен (отдаден под наем) между няколко потребителя (индивидуални или фирмени ). Това се постига чрез процес наречен „Виртуализация“. Това е перфектно за лични сайтове, уеб апликации с малко трафик и слаби изисквания за сигурност. Най-големият проблем при този вид услуга е ограниченият ресурс, който трябва да се раздели между много потребителя (наематели). Нека за момент си представим следният сценарии: Клиент 1 и Клиент 2 наемат един и същ сървър. През повечето време всеки от тях използва 30-40% от капацитета на сървъра, което не им създава проблеми. Но Клиент 1 започва рекламна кампания , която повишава броят на активните потребители и съответно необходимите за него ресурси до 70-80%. В тази ситуация 10-20% от потребителите на Клиент 1 и Клиент 2 не могат да се свържат или се свързвaт прекалено бавно, защото сървърът е претоварен.

VPS hosting

VPS (virtual private server) е следващият план. Той е почти същият, като по-горният, но с тази разлика, че тук всеки клиент има заделени само за него минимални ресурси. Какво означава това? Нека се върнем към нашият пример: Да предположим, че Клиент 1 и Клиент 2 всеки има VPS план с 40% заделени за всеки от тях. Това са 80% от ресурсите вече разпределени. Сега, ако някой има повишение в потреблението те могат да се разширят в другите 20%. По този начин, ако следваме примера от по-горе, тези 10-20% пропуснати потребители всичките ще бъдат на Клиент 1, а потребителите на Клиент 2 няма да разберат, че има проблем.

В допълнение на заделените ресурси, VPS Ви дава и повече контрол върху инсталираният софтуер. Този план е подходящ за малки бизнеси и онлайн магазини. С този план, ще Ви е по-лесно и по-евтино да се разраствате, просто наемате допълнителни заделени ресурси.

Dedicated server hosting

При Dedicated server hosting има само един клиент на сървър, който има пълен достъп до всички ресурси. Този план предоставя най-голяма сигурност, защото не споделяте ресурси, с другите клиенти на доставчикът Ви. Тук имате избор от 3 различни варианта.

  • Dedicated host предоставя достъп само на един клиент до определена физическа машина. По този начин той има пълен контрол върху софтуерът инсталиран на него. Ако изберете този модел Вие получавате най-прозрачният и гъвкав план що се отнася за hardware, разпределение на натоварването, както и възможността да оптимизирате своя „Bring-your-own license“ софтуер.
  • Dedicated instance (VDS) е подобен на горният с тази разлика, че е направена виртуализация и не се гарантира, че всеки път, когато се свържете, ще се свържете със същата физическа машина. Това означава, че ако нещо се случи с първоначалният сървър Вие почти веднага, ще можете да се свържете за идентичен сървър, който може да е дори и на друга локация.
  • Bare metal server – този модел често се бърка с dedicated host. Разликата идва от фактът, че dedicated host обикновено идва с инсталирана операционна система или някакъв друг начин да се управлява, а „Bare Metal“ не идва с нищо инсталирано. Вие просто получавате достъп до сървърът си възможно най-бързо и без нищо на него. По този начин Вие можете да го конфигурирате, както пожелаете. Обикновено тези сървъри са по-бързи или имат някакво друго изискване, като например графична карта (GPU). Такъв вид план се предоставя само при поискване от клиента ,защото изисква значително по-добри познания за сървъри и тяхната употреба от другите планове. Обикновено се таксува и по различна схема от останалите.

Как да изберете подходящият за вас план

Изборът на план за Вас или Вашата компания трябва да се базира на следните фактори:

  • Първоначална инвестиция и постоянни разходи: Почти е сигурно, че хостинг план, ще намали разходите Ви за ИТ в сравнение с това да поддържате собствен дата център , но някои планове ще ги намалят с повече. Dedicated и bare metal, ще струват значително повече от VPS или споделен план.
  • Производителност: Ако имате нужда от много изчислителна мощ за да работите с програми със сложна архитектура, ще е по-добре да използвате Dedicated server. При тази ситуация забавянето или ограниченията, които съществуват при VPS и споделеният план може създадат непредвидени проблеми.
  • Гъвкавост и мащаб: VPS е подходящ за Вас, ако за Вас не е важен физическият сървър а искате просто да кажете „За днес ми трябват „Х“ на брой ядра, за утре „У“ и т.н.“
  • Сигурност на информацията: Защото потребителите на VPS hosting споделят ресурсите на една физическа машина, той може да не е подходящ за компании с необходимост да съхраняват информация свързана с личните данни на хора и в сфера на работа със стриктни законови изисквания за съхранението на информацията. За тези ситуации препоръчваме Dedicated Server.

Защо да изберете MaxCloudON

MaxCloudON се специализира отдаването на наети сървъри с планове с голямо разнообрази от конфигурации. С повече от 20 години опит в сферата на ИТ услугите, ние сме се усъвършенствали в това да помагаме на нашити клиенти, ако възникне проблем и с нашият опит ние сме виждали и предвидили повечето проблеми, които могат да възникнат. За повече информация за това, как вашата компания може да спечели, ако използва MaxCloudON проверете нашите цени за Intel наети сървъри и AMD наети сървъри или се свържете с нас.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Scroll to Top