MaxcloudONLogo

Предимствата на Платформата като услуга - PaaS

MaxCloudOn | 16 февруари 2022

Съдържание:

Платформата като услуга е една от трите основни Облачни услуги. Другите две са “Инфраструктурата като услуга” (IaaS) и “Софтуерът като услуга” (SaaS). Платформата като услуга е второто ниво в стълбицата. Тя предоставя всичко, което предоставя и IaaS, но добавя и всичко, което ще Ви е необходими да изградите и разпространите Вашият софтуер. Това включва междинният софтуер (middleware), както и всичко необходимо за анализ на информацията и мениджмънт. “Платформата като услуга” е идеалният начин да улесните процесът на разработване и оптимизация, което ще намали времето от “Идеята до Пазара”. С добрата основа предоставена от PaaS, Вашият персонал ще може да използва вече изпробвани и работещи решения, за някои от стандартните проблеми относно дизайнът и интеграцията, без да има нужда да “Открива колелото” всеки път. Това ще Ви помогне да се концентрирате върху новите неща, които Вашата програма ще предоставя./p>

Таблица показваща, кой поддържа, какво, в зависимост от използваната услуга .

Предимства на платформата като услуга

Видове PaaS

Как започва Paas

Zimiki се счита за първият доставчик на PaaS. Те са притежание на фирма с името Fotango.
Fotango започват във фотографската индустрия, като предлага иновативна за времето си услуга. – След като се регистрирате на техният сайт, ще Ви бъде предоставена възможност да си поискате предплатен плик, в който да поставите филмовата си лента. След като те я получат, техен служител ще я промие и ще сканира и принтира снимките, след което, ще Ви ги изпратят по пощата. До тук нищо ново. Това, което ги отличава от останалите е, че те ще запазят дигитално копие, което Вие можете да преглеждате от всяка точка на света, след като влезете в акаунта си. Днес това може да не изглежда, като нещо иновативно, но по това време няма много такива опции. През 2000г. Canon търси начин да повиши онлайн присъствието си и решава да закупи Fotango, до 2002 сделката е завършена.

Снимка на лента за снимки.
За хората родени след 2000 година – Така изглежда фотографската лента.

През 2005 Fotango пуска на пазарът новият си продукт Zimiki. Той позволява на потребителите си да създадат представителната част (front-end) и сървърната част (back-end) на своята програма с помощта на JavaScript. Разработчикът няма нужда да се притеснява за сървърната инфраструктура, баланс на натоварването и мрежовите способности, защото за всичко това се грижат инженерите на Fotango, понеже цялото нещо върви на тяхната инфраструктура. Клиентът само заплаща трансферът на информация през мрежата, дисковото пространство и броят на извършените операциите (тогавашният еквивалент на CPU time).

До 2007 Zimiki вече се справя много добре, но някои от клиентите им се страхуват от това, че са прекалено зависими от тях. Решението на Zimiki е да преминат към open source модел. По този начин те могат да предлагат платформата си на други доставчици на инфраструктура така, че техните клиенти да могат да сменят своят, ако не са доволни. Fotango ще са в ролята на централната точка за всяка информация свързана със Zimiki и ще предоставят инфраструктура на всеки, който е заинтересован от това. Проблемът с това е, че Canon, фирмата майка на Fotango, не одобрява това и в крайна сметка решава да затвори Zimiki.

Какво е бъдещето на платформата като услуга

Както ще ви стане ясно от топ доставчиците на PaaS, бъдещето на тази услуга не е много ясно. Повечето доставчици интегрират своята платформа със своята инфраструктура и своят софтуер, което ги прави да изглеждат, като едно цяло и е трудно да се различат една от друга. В някои отношения PaaS е вече по-скоро “Serverless”, от колкото платформа. Тази интеграция доста често е представяна, като еволюция и маркетирана с нова буква, като XPaaS например, или каквото имат, като идея, маркетинг отдела. За да избягат от това, все повече клиенти се насочват към контейнерният модел, като Кубернетс.

Кои са най-добрите доставчици на PaaS

Списъкът е произволно подреден.

IBM Cloud

Screenshot на сайтът на IBM.

IBM Cloud – IBM Cloud Foundry е платформа, която Ви позволява да използвате Java, Node, Php, Python, Ruby, Swift and Go apps. С техните проекти, като Diego, Garden и Eirini, Вие, ще може да използвате стандартни апликации, както и апликации базирани на контейнери, по едно и също време без да се налага да сменяте инфраструктурата или да се притеснявате за интеграцията.

IBM предлага не само PaaS, но и голяма гама от други продукти подходящи за всевъзможни сценарии. Понеже всяка услуга е разработена от IBM интеграцията на една услуга с друга е изключително лесна.

Няма значение дали искате виртуален асистент подпомаган от изкуствен интелект (IBM Watson) или искате да автоматизирате производството си с цел подобрена производителност (IBM Cloud Pak) Ви ще намерите, каквото търсите тук.

Microsoft’s Azure Cloud Services

Screenshot на сайтът на Azure.

Microsoft предлага много добър SDK, който лесно се интегрира с Visual Studio, което Ви позволява да се възползвате от техните услуги, без да се налага да променяте начина, по който работите. Комбинирайте това с техните 200 + дата центрове и имате лесна за използване и близо до вашите клиенти дистрибуционна мрежа.

Microsoft предлага и виртуализирани компютри, Azure App Service, Azure Kubernetes Services, както и още 200 други услуги. И ако се притеснявате за времето, за което ще бъде поддържана услугата, можете да бъдете спокойни. Има доста голяма вероятност да четете тази статия на компютър използващ Windows, който поддържа доста стари принтери.

Amazon web services – AWS

Screenshot на сайтът на AWS.

AWS Elastic Beanstalk е интерпретацията на Amazon. Имайки предвид, че те са най-големият доставчик на Облачни услуги можете да сте сигурни, че всичко, ще работи и то добре. Изградена поради нуждата на Amazon да се разширяват и да оптимизират разходите си, Вие може да сте сигурни, че системата е добре изградена и ефективна.

Както и с другите фирми от нашият списък и тук можете да качвате програми изградени на Java, .NET, PHP, Node.js, Python, Ruby, Go. Amazon също така се хвалят, че ако не Ви харесва начина, по който тяхната система се грижи за разпределението на ресурсите, Вие можете да вземете пълен контрол над нея с помощта на Elastic Beanstalk management.

Google App Engine

Screenshot на сайтът на google app engine.

Това е версията на Google. Както и другите доставчици Google е интегрирал всичките си услуги и ги е направил лесно достъпни използвайки API или добавяне с един бутон. Тук Вие ще имате възможност да използвате Dockerfile, като runtime environment или да използвате стандартната среда според предпочитаният от Вас език за програмиране.
Google има едно голямо преимущество пред останалите и това е, че всяка тяхна услуга използва инфраструктурата, която и те използват. Тя е толкова стабилна, че последният път, когато тя спря да работи имаше репортаж за това по новините.

Заключение

Както всичко друго “Платформата като услуга” се променя и еволюира. Огромната конкуренция в този много милиарден бизнес, ще добави голям стимул за развитие и ще накара всеки от големите играчи да се стреми да предостави всичко, което предлага конкуренцията, но и да добави нещо, което ги отличава. Това е добре за потребителят, защото при тази ситуация изборът, ще се сведе до личните предпочитания на клиентът [както и до цената:) ] Ще бъде интересно да следим тези промени и вероятно да напишем нова статия за тях след година две.

С какво може MaxCloudON да Ви помогне

Ние можем да Ви предоставим сигурна, надеждна и евтина инфраструктура, на която Вие можете да инсталирате своята отворена платформа. Ние предлагаме наети сървъри, които могат да се справят с голямо натоварване, за дълъг период от време, без ограничения (throttling) и с помощта на нашия контролен панел, ще може да добавяте сървъри по всяко време, ако тези, с които разполагате, не са достатъчни, за да поемат сегашното натоварване.

Скорошни Публикации

  • Графика показваща процесите при Deep Learning
  • Какво е Machine Learning и как се различава от Deep Learning
  • Понеже предлагаме GPU сървъри за Машинно Обучение хората често ни питат, каква е разликата между “Machine Learning” и “Deep Learning” – отговорът е “Не се различава”. Machine Learning (машинно обучение) е инструмент, който се използва за обучението на Artificial Intelligence (Изкуствен интелект). Deep Learning е просто един от начините, използвани при машинното обучение. В тази статия ще обсъдим различните методи на обучение, но първо кратко обяснение на това, как работи Machine Learning.

  • Read More . . .
  • 20 февруари 2023
  • Flow chart showing machine learning path algorithms follow.
  • От какъв сървър се нуждаете за Машинно обучение?
  • Ако сега започвате да се занимавате с “Машинно обучение”, вероятно се чудите, какъв компютър или сървър Ви трябва. Ние комбинирахме резултатите от всички тестове направени от Pugetsystems и стигнахме до този кратък отговор “С много видео карти и VRAM”. С по-подробното обяснение може да се запознаете в статията по-долу, но за да сме максимално полезни за възможно най-много хора ще започнем с малко основна информация за машинното обучение.

  • Read More . . .
  • 11 ноември 2022