MaxcloudONLogo

Какво представлява "Инфраструктурата като услуга" (IaaS)?

MaxCloudOn, Уроци |17 декември 2021

„Инфраструктурата като услуга“ от английски „Infrastructure as a Service“ (IaaS) е една от трите основни „Облачни“ услуги. Другите две са „Платформата като услуга“ – „Platform as a Service“ (PaaS) и „Софтуерът като услуга“ – „Software as a Service“ (SaaS). IaaS предоставя най-доброто, що се отнася до контрола върху софтуерът инсталиран на вашият сървър. За разлика от PaaS, където доставчикът на услугата, вече е инсталирал Операционна система и някои инструменти за разработка и анализ, които са ограничени от техните лицензи и дори от техните програмисти (ако инструментите са разработени от тях), IaaS Ви дава пълната свобода да инсталирате, каквото поискате. IaaS Ви дава пълна възможност да се възползвате от „Bring-your-own license“ software. При IaaS доставчикът (като MaxCloudON) е отговорен за физическата поддръжка на сървърите, за мрежата, Firewall-а и сигурността, както и за това да подсигури, че дата центърът има достатъчно охлаждане, ток и резервен вариант за захранване, ако има авария.

Ако преминете към MaxCloudON, ще можете да намалите разходите си, като спестите от поддръжката на собствен дата център, както и да премахнете голямата първоначална инвестиция за закупуването на сървърите. Това също, ще Ви даде способността да увеличавате или намалявате разходите си, като променяте броят на наетите от вас сървъри. И поради фактът, че сървърите физически са в дата центъра ни, печелите от годините натрупан опит от нашите инженери.

Разликите между трите вида услуги, може да се види в тази диаграма.

Диаграма показваща разликата между IaaS, PaaS, SaaS.

Възможни начини за употреба на IaaS:

Пълна миграция:

В този сценарии целият работен процес преминава в „Облакът“. По този начин Вие получавате сигурността и гъвкавостта на облачните услуги и удължавате живота на вече притежаваният от Вас ресурс. Това е така, защото по-голямата част от натоварването, ще се пренесе на сървърите на вашият доставчик и единственото, което машините на вашите работници трябва да правят е да подържат видео потокът (stream) към тях.

Тестване и разработка:

Ако искате да тествате новосъздадената си програма в множество различни ситуации IaaS може да Ви погне. Просто виртуализирайте, колкото и каквито машини Ви трябват и когато сте готови с тестването, ги премахнете. По този начин имате сигурна и стабилна тестова среда, което ще Ви позволи по-бързата разработка и по-бързото излизане на пазара.

Високопроизводителни изчислителни технологии :

Високопроизводителните изчислителни технологии помагат да се изчислят симулации или други проблеми с много променливи. Например модел на финансовият пазар, прогноза за времето или промяната на климата, симулации на последиците след земетресение.

Уеб програми:

IaaS Ви предоставя всичко необходимо за уеб апликации. Всички необходими ресурси вече са изградени, като необходимото дисково пространство, мрежови ресурси, уеб и програмните сървъри са вече на място. Така Вашата компания може лесно да увеличава или намалява ресурса , който ползва в зависимост от нуждите Ви.

Съхранение, backup и възстановяване:

При този сценарии компанията Ви избира да съхранява информацията Ви и на място различно от основната Ви база. По този начин лесно може да се възстанови в случай на бедствие. Също така по този начин спестявате, като не Ви е необходимо да наемате човек да се занимава със сложната задача по съхранение на информацията Ви.

Плюсове на IaaS:

Намалява бюджета, чрез оптимизация на разходите:

IaaS премахва разходите за закупуване, инсталация и управление на дата центъра. Чрез употребата на „pay-as-you-go“ метод Вие заплащате само сървърите, от който имате нужда сега. Като премахнете и нуждата Вашият Ит отдел да подържа физически сървърите, Вие им предоставяте време да се концентрират в това да помагат на Вашият персонал с основната Ви дейност.

Лесна е за разширение или намаляване.

С IaaS можете лесно да повишите или намалите броят на сървърите ви , на база на нуждите Ви. По този начин служителите Ви, както и клиентите Ви, ще имат по-приятно прекарване.

Лесна е за стартиране и разширение:

С IaaS е по-лесно да се стартира или разшири базата Ви, защото необходимата инфраструктура е вече изградена. Няма нужда да чакате дни или седмици да пристигне новият ви сървър. По този начин можете да представите новият си продукт на клиента по-бързо. .

По-добра сигурност:

С правилното споразумение за ползване, Вашият доставчик, може да Ви предостави по-добра сигурност от колкото, ако сами поддържате своят дата център.

Подобрява продуктивността и стабилността:

С гарантиран uptime (ние от MaxCloudON имаме 99.5% uptime ) и добър отдел „Поддръжка“ , Ви може да сте сигурен, че клиентите и служителите Ви, ще имат постоянен достъп, до програмите и ресурсите, от които се нуждаят. По този начин няма да е необходимо да нарушават работният си процес или мисловната си дейност, което ще доведе до повишаване на продуктивността им.

Скорошни Публикации

  • Чудиш ли се, какво е хостинг план?
  • Разликата между различните видове Server Hosting (наем на сървър).
  • В тази статия ние ще Ви обясним: Какво е server hosting. Защо трябва да използвате server hosting. Различните видове server hosting. Как да изберете подходящ план за наем на сървър. Какво е server hosting? Server hosting (наем на сървър) е услуга предоставяна от доставчик на „Облачни услуги“ (като MaxCloudOn). Тя Ви дава дистанционен достъп до

  • Read More . . .
  • 17 декември 2021
  • Диаграма показваща разликата между IaaS, PaaS, SaaS.
  • Какво представлява "Инфраструктурата като услуга" (IaaS)?
  • Възможни начини за употреба на IaaS: Пълна миграция. Тестове и разработка. Високопроизводителни изчислителни технологии Уеб приложения. Съхранение, backup и възстановяване. Плюсове на IaaS: Намалява бюджета, чрез оптимизация на разходите. Лесна е за разширение или намаляване. Лесна е за стартиране и разширение. По-добра сигурност. Подобрява продуктивността и стабилността. „Инфраструктурата като услуга“ от английски „Infrastructure as a

  • Read More . . .
  • 17 декември 2021