Какво представлява Инфраструктурата като услуга (IaaS)

Table of Contents

„Инфраструктурата като услуга“ от английски „Infrastructure as a Service“ (IaaS) е една от трите основни „Облачни“ услуги. Другите две са „Платформата като услуга“ – „Platform as a Service“ (PaaS) и „Софтуерът като услуга“ – „Software as a Service“ (SaaS). IaaS предоставя най-доброто, що се отнася до контрола върху софтуерът инсталиран на вашият сървър. За разлика от PaaS, където доставчикът на услугата, вече е инсталирал Операционна система и някои инструменти за разработка и анализ, които са ограничени от техните лицензи и дори от техните програмисти (ако инструментите са разработени от тях), IaaS Ви дава пълната свобода да инсталирате, каквото поискате. IaaS Ви дава пълна възможност да се възползвате от „Bring-your-own license“ software. При IaaS доставчикът (като MaxCloudON) е отговорен за физическата поддръжка на сървърите, за мрежата, Firewall-а и сигурността, както и за това да подсигури, че дата центърът има достатъчно охлаждане, ток и резервен вариант за захранване, ако има авария.

Ако преминете към MaxCloudON, ще можете да намалите разходите си, като спестите от поддръжката на собствен дата център, както и да премахнете голямата първоначална инвестиция за закупуването на сървърите. Това също, ще Ви даде способността да увеличавате или намалявате разходите си, като променяте броят на наетите от вас сървъри. И поради фактът, че сървърите физически са в дата центъра ни, печелите от годините натрупан опит от нашите инженери.

Разликите между трите вида услуги, може да се види в тази диаграма.

Диаграма показваща разликата между IaaS, PaaS, SaaS.

Възможни начини за употреба на IaaS

Пълна миграция

В този сценарии целият работен процес преминава в „Облакът“. По този начин Вие получавате сигурността и гъвкавостта на облачните услуги и удължавате живота на вече притежаваният от Вас ресурс. Това е така, защото по-голямата част от натоварването, ще се пренесе на сървърите на вашият доставчик и единственото, което машините на вашите работници трябва да правят е да подържат видео потокът (stream) към тях.

Тестване и разработка

Ако искате да тествате новосъздадената си програма в множество различни ситуации IaaS може да Ви погне. Просто виртуализирайте, колкото и каквито машини Ви трябват и когато сте готови с тестването, ги премахнете. По този начин имате сигурна и стабилна тестова среда, което ще Ви позволи по-бързата разработка и по-бързото излизане на пазара.

Високопроизводителни изчислителни технологии

Високопроизводителните изчислителни технологии помагат да се изчислят симулации или други проблеми с много променливи. Например модел на финансовият пазар, прогноза за времето или промяната на климата, симулации на последиците след земетресение.

Уеб програми

IaaS Ви предоставя всичко необходимо за уеб апликации. Всички необходими ресурси вече са изградени, като необходимото дисково пространство, мрежови ресурси, уеб и програмните сървъри са вече на място. Така Вашата компания може лесно да увеличава или намалява ресурса , който ползва в зависимост от нуждите Ви.

Съхранение, backup и възстановяване

При този сценарии компанията Ви избира да съхранява информацията Ви и на място различно от основната Ви база. По този начин лесно може да се възстанови в случай на бедствие. Също така по този начин спестявате, като не Ви е необходимо да наемате човек да се занимава със сложната задача по съхранение на информацията Ви.

Плюсове на IaaS

Намалява бюджета, чрез оптимизация на разходите

IaaS премахва разходите за закупуване, инсталация и управление на дата центъра. Чрез употребата на „pay-as-you-go“ метод Вие заплащате само сървърите, от който имате нужда сега. Като премахнете и нуждата Вашият Ит отдел да подържа физически сървърите, Вие им предоставяте време да се концентрират в това да помагат на Вашият персонал с основната Ви дейност.

Лесна е за разширение или намаляване

С IaaS можете лесно да повишите или намалите броят на сървърите ви , на база на нуждите Ви. По този начин служителите Ви, както и клиентите Ви, ще имат по-приятно прекарване.

Лесна е за стартиране и разширение

С IaaS е по-лесно да се стартира или разшири базата Ви, защото необходимата инфраструктура е вече изградена. Няма нужда да чакате дни или седмици да пристигне новият ви сървър. По този начин можете да представите новият си продукт на клиента по-бързо. .

По-добра сигурност

С правилното споразумение за ползване, Вашият доставчик, може да Ви предостави по-добра сигурност от колкото, ако сами поддържате своят дата център.

Подобрява продуктивността и стабилността

С гарантиран uptime (ние от MaxCloudON имаме 99.5% uptime ) и добър отдел „Поддръжка“ , Ви може да сте сигурен, че клиентите и служителите Ви, ще имат постоянен достъп, до програмите и ресурсите, от които се нуждаят. По този начин няма да е необходимо да нарушават работният си процес или мисловната си дейност, което ще доведе до повишаване на продуктивността им.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Scroll to Top