MaxcloudONLogo
˄

Какво представлява Инфраструктурата като услуга (IaaS)?

MaxCloudOn |17 декември 2021

„Инфраструктурата като услуга“ от английски „Infrastructure as a Service“ (IaaS) е една от трите основни „Облачни“ услуги. Другите две са „Платформата като услуга“ – „Platform as a Service“ (PaaS) и „Софтуерът като услуга“ – „Software as a Service“ (SaaS). IaaS предоставя най-доброто, що се отнася до контрола върху софтуерът инсталиран на вашият сървър. За разлика от PaaS, където доставчикът на услугата, вече е инсталирал Операционна система и някои инструменти за разработка и анализ, които са ограничени от техните лицензи и дори от техните програмисти (ако инструментите са разработени от тях), IaaS Ви дава пълната свобода да инсталирате, каквото поискате. IaaS Ви дава пълна възможност да се възползвате от „Bring-your-own license“ software. При IaaS доставчикът (като MaxCloudON) е отговорен за физическата поддръжка на сървърите, за мрежата, Firewall-а и сигурността, както и за това да подсигури, че дата центърът има достатъчно охлаждане, ток и резервен вариант за захранване, ако има авария.

Ако преминете към MaxCloudON, ще можете да намалите разходите си, като спестите от поддръжката на собствен дата център, както и да премахнете голямата първоначална инвестиция за закупуването на сървърите. Това също, ще Ви даде способността да увеличавате или намалявате разходите си, като променяте броят на наетите от вас сървъри. И поради фактът, че сървърите физически са в дата центъра ни, печелите от годините натрупан опит от нашите инженери.

Разликите между трите вида услуги, може да се види в тази диаграма.

Диаграма показваща разликата между IaaS, PaaS, SaaS.

Възможни начини за употреба на IaaS:

Пълна миграция:

В този сценарии целият работен процес преминава в „Облакът“. По този начин Вие получавате сигурността и гъвкавостта на облачните услуги и удължавате живота на вече притежаваният от Вас ресурс. Това е така, защото по-голямата част от натоварването, ще се пренесе на сървърите на вашият доставчик и единственото, което машините на вашите работници трябва да правят е да подържат видео потокът (stream) към тях.

Тестване и разработка:

Ако искате да тествате новосъздадената си програма в множество различни ситуации IaaS може да Ви погне. Просто виртуализирайте, колкото и каквито машини Ви трябват и когато сте готови с тестването, ги премахнете. По този начин имате сигурна и стабилна тестова среда, което ще Ви позволи по-бързата разработка и по-бързото излизане на пазара.

Високопроизводителни изчислителни технологии :

Високопроизводителните изчислителни технологии помагат да се изчислят симулации или други проблеми с много променливи. Например модел на финансовият пазар, прогноза за времето или промяната на климата, симулации на последиците след земетресение.

Уеб програми:

IaaS Ви предоставя всичко необходимо за уеб апликации. Всички необходими ресурси вече са изградени, като необходимото дисково пространство, мрежови ресурси, уеб и програмните сървъри са вече на място. Така Вашата компания може лесно да увеличава или намалява ресурса , който ползва в зависимост от нуждите Ви.

Съхранение, backup и възстановяване:

При този сценарии компанията Ви избира да съхранява информацията Ви и на място различно от основната Ви база. По този начин лесно може да се възстанови в случай на бедствие. Също така по този начин спестявате, като не Ви е необходимо да наемате човек да се занимава със сложната задача по съхранение на информацията Ви.

Плюсове на IaaS:

Намалява бюджета, чрез оптимизация на разходите:

IaaS премахва разходите за закупуване, инсталация и управление на дата центъра. Чрез употребата на „pay-as-you-go“ метод Вие заплащате само сървърите, от който имате нужда сега. Като премахнете и нуждата Вашият Ит отдел да подържа физически сървърите, Вие им предоставяте време да се концентрират в това да помагат на Вашият персонал с основната Ви дейност.

Лесна е за разширение или намаляване.

С IaaS можете лесно да повишите или намалите броят на сървърите ви , на база на нуждите Ви. По този начин служителите Ви, както и клиентите Ви, ще имат по-приятно прекарване.

Лесна е за стартиране и разширение:

С IaaS е по-лесно да се стартира или разшири базата Ви, защото необходимата инфраструктура е вече изградена. Няма нужда да чакате дни или седмици да пристигне новият ви сървър. По този начин можете да представите новият си продукт на клиента по-бързо. .

По-добра сигурност:

С правилното споразумение за ползване, Вашият доставчик, може да Ви предостави по-добра сигурност от колкото, ако сами поддържате своят дата център.

Подобрява продуктивността и стабилността:

С гарантиран uptime (ние от MaxCloudON имаме 99.5% uptime ) и добър отдел „Поддръжка“ , Ви може да сте сигурен, че клиентите и служителите Ви, ще имат постоянен достъп, до програмите и ресурсите, от които се нуждаят. По този начин няма да е необходимо да нарушават работният си процес или мисловната си дейност, което ще доведе до повишаване на продуктивността им.

Скорошни Публикации

 • Картинка показваща, какво се получава, ако не се вземат достатъчно проби при процесът на рендиране.
 • Как да рендираме по-бързо.
 • Повечето от хората занимаващи се с 3Д са се питали поне веднъж “Как мога да рендирам по-бързо?”. И както е нормално повечето от тях имат техен си специален начин, как да постигнат това. Но когато ги попитате, отговорът обикновено е:

 • Read More . . .
 • 20 май 2022
 • Снимка разделена на две показваща рендер ферма. Лявата страна е преди рендиране, а дясната е след.
 • Какво е Рендер Ферма?
 • Кратката версия, е че “Рендер Ферма” е група от компютри свързани да изчислят (рендират) компютърно генерирана картина (CGI). Най-често те се срещат в анимации, специалните ефекти във филмите или например, като помощ при презентация на архитект.

 • Read More . . .
 • 31 март 2022
 • Table Showing who maintain what in the different cloud services.
 • Предимствата на Платформата като услуга - PaaS
 • Платформата като услуга е второто ниво в стълбицата. Тя предоставя всичко, което предоставя и IaaS, но добавя и всичко, което ще Ви е необходими да изградите и разпространите Вашият софтуер. Това включва междинният софтуер (middleware), както и всичко необходимо за анализ на информацията и мениджмънт. “Платформата като услуга” е идеалният начин да улесните процесът на разработване и оптимизация, което ще намали времето от “Идеята до Пазара”.

 • Read More . . .
 • 16 февруари 2022